από το τζιήζι-μίζι της τσικνοπέμπτης στην Καθαρά Δευτέρα

   Μια εβδομάδα μετά την τσικνοπέμπτη όπως αναφέρω σε προηγούμενο μου άρθρο,  ξεκινάει το μεγάλο Καρναβαλίστικο πάρτι στην Λεμεσό. Στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Η φωνή της Λεμεσού” μπορείτε να δείτε την τελική κατάταξη συμμετοχών Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2013. Την αμέσως επόμενη μέρα φοράμε και πάλι τις μάσκες μικροί και μεγάλοι και βγαίνουμε στα χωράφια να γιορτάσουμε την καθιερωμένη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας.  Η καθαρά Δευτέρα είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας στην Κύπρο. Δεν παραλείπει σχεδόν ποτέ το πέταγμα του χαρταετού, ένα έθιμο το οποίο ξεκίνησε να γίνεται τα τελευταία χρόνια. Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν το Πάσχα. 

    Από μικρή ηλικία θυμάμαι να περνούσα την καθαρά Δευτέρα παρέα μαζί με την οικογένεια μου. Την προηγούμενη μέρα φτιάχναμε χαρταετό, χρησιμοποιώντας εφημερίδες,καλάμια  και σχοινί. Η μοναδική μας έγνοια ως μικρά παιδιά ήταν να φυσάει εκείνη την μέρα δυνατός αέρας για να μπορέσουμε να πετάξουμε τον χαρταετό μας όσο πιο ψηλά μπορούμε. Επιπρόσθετα εκτός από το πέταγμα του χαρταετού, τις φορές που μαζευόμασταν πάρα πολλά άτομα παίζαμε διάφορα παιχνίδια παραδοσιακά, με την μπάλα και το σχοινί.

   Και ναι κυρίες και κύριοι, γιατί όχι αν προγραμματιστείτε σωστά μπορείτε να έχετε ένα απολαυστικό γεύμα και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.  Από όλα τα είδη  λαχανικά,χόρτα, ελιές, παντζάρια, πατάτες,  ταραμά, ταχίχι, πίκλα και τα παραδοσιακά κούλουμα . Για τους καλοφαγάδες χταποδάκι, σουπιές στα κάρβουνα και μανιταράκια.  Κούλουμα, όπως αναφέρει και το wikipedia ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού.  Παρέες παρέες  λοιπόν, βγείτε στην εξοχή, πάρτε μαζί σας  νηστίσιμα φαγητά, και ρίξτε το στην διασκέδαση και τον χορό.  Παντού, σε όλα τα χωριά της Κύπρου επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι. Συνοδέψτε το γεύμα σας  με παραδοσιακή ζιβανία, κόκκινο  κρασί και τρελό κέφι. Φυσικά από το γλέντι δεν λείπουν τα παραδοσιακά κυπριακά τσατίσματα.

KATHARI-DEYTERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s