τζιήζι- μίζι. . .η τσικνο ~ Πέμπτη πλησιάζει!!!

carnival_aglantzia_2013   Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή ή Προφωνή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος). Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό. Ονομάζεται τσικνοΠέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.

   Η Τσικνοπέμπτη σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων του δεκαήμερου της Αποκριάς. Τη μέρα αυτή πολλά σχολεία της Κύπρου διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις με στόχο την επαφή ή/και γνωριμία των παιδιών με στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέσα από την αναβίωση παλιών εθίμων αναμένεται να βιώσουν τα παιδιά ήθη και έθιμα που το πέρασμα του χρόνου και οι κοινωνικές αλλαγές έχουν αλλοιώσει ή/και εξαφανίσει και να μπορέσουν, με τον τρόπο αυτό, να συνδεθούν με το παρελθόν και τις ρίζες της φυλής μας. Όταν ήμουν μαθήτρια στο σχολείο μου, γιορτάζαμε την καθιερωμένη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, περνούσαμε πάρα πολύ ωραία. Αφιερώναμε μια συγκεκριμένη ώρα γεμάτη μουσική, γλέντι και φαγοπότι. Στις πιο μικρές τάξεις του δημοτικού ο σύνδεσμος γονέων διοργάνωνε πρόγραμμα με παραδοσιακά παιχνίδια και περνούσαμε απίθανα!

 Την ερχόμενη Πέμπτη όλοι η Κύπρος γιορτάζει την τσικνόΠέμπτη. Παντού καπνίλα, γλέντι και γεμάτο στομάχι! Κάποιοι παρέα με τις οικογένειες τους, άλλοι μόνοι και άλλοι με τους φίλους τους.  Σε σπίτια, σε ταβέρνες όπου μπορείτε να φανταστείτε υπάρχει μια φουκού(ψησταριά) αναμμένη.  Το περιοδικό time out προτείνει το Αρχοντικό Παπαδοπούλου για μια μοναδική βραδιά. Προτείνεται προορισμούς και εκδηλώσεις για να μαζευτούμε όλοι μαζί να τσικνόσουμε!! Σερφάροντας στο facebook, βρήκα άλλη μια εκδήλωση  σε ένα μπαράκι στην Λάρνακα στο BarreL House το οποίο μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα θα γλεντά σε ρυθμούς καρναβαλιού την Τασικνοπέμπτη.  Και για όσους δεν το γνωρίζουν την ΤσικνοΠέμπτη είναι η έναρξη της Καρναβαλίστικης παρέλασης στην Λευκωσία. Οι εορτασμοί του Καρναβαλιού θα αρχίσουν με τη στέψη της βασίλισσας του Καρναβαλιού Αγλαντζιάς τη Τσικνοπέμπτη στις 7 το απόγευμα έξω από το Αρτοποιείο Βιέννα στο Πλατύ. Παράλληλα ξεκινάει το Καρναβάλι στην Λεμεσό.

This slideshow requires JavaScript.

        Για όσους θα διερωτάστε τι πάει να πει τζιήζι-μίζι έτσι όπως είναι και ο τίτλος του σχετικού άρθρου που ανέβασε, απαντήσεις για τα ερωτήματα σας μπορεί να σας δώσει το περιοδικό time out το οποίο παράλληλα προτείνει και για μεζέδες το ταβερνάκι Τζιήζι-Μίζι που πήρε το όνομα του εμπνευσμένο από την φράση αυτή.

Advertisements

3 thoughts on “τζιήζι- μίζι. . .η τσικνο ~ Πέμπτη πλησιάζει!!!

  1. Pingback: από το τζιήζι-μίζι της τσικνοπέμπτης στην Καθαρά Δευτέρα | Ταξιδιωτικές αποδράσεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s