Ιστορικά στοιχεία

  Η ιστορία του νησιού είναι αρχαιότατη και ποικιλόμορφη, εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης. Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα σε 3 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική) και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Από γεωγραφική άποψη μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ή στην Νοτιοδυτική Ασία. Η ονομασία της φέρεται να προήλθε από Έλληνες στην εποχή του Ομήρου και συναντάται και στην Ιλιάδα, αλλά και στην Οδύσσεια.

  Οι καταβολές της είναι πανάρχαιες και χρονολογούνται μέχρι και πριν από 10.000 χρόνια, κατά την Νεολιθική και Χαλκολιθική Εποχή. Ακολουθεί η ελληνιστική περίοδος, περίοδος κατά την οποία ανθούν οι τέχνες στο νησί και ύστερα η ρωμαική, η βυζαντινή, η Φραγκοκρατία, η Τουρκοκρατία και η Αγγλοκρατία.  Το 1960, ιδρύεται η Επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση των Συμφωνιών Ζυρίχης -Λονδίνου, που προέβλεπαν την ανεξαρτητοποίηση του νησιού από την Βρετανία. Ως επίσημες γλώσσες ορίστηκαν τότε η ελληνική, η τουρκική, αλλά και η αγγλική βάσει του όρου που έθεσε η Βρετανία.

  Μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την κατοχή του 1974, στον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάγονται πρακτικά μόνο τα 2/3 του νησιού, καθώς το βόρειο τρίτο κατέχεται παράνομα από την Τουρκία. Το 1983, η Τουρκία ανακηρύσσει παράνομα τα κατεχόμενα εδάφη σε κράτος, με την ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», το γνωστό ως «ψευδοκράτος», πράξη η οποία καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Σήμερα, το κράτος αυτό, είναι αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία.  Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση έρχεται το 2004, με το βόρειο τρίτο του εδάφους της να τελεί ακόμα υπό Τουρκική κατοχή, γεγονός που σημαίνει πως το κοινοτικό κεκτημένο ισχύει μόνο στο ελεύθερο τμήμα του νησιού. Η μη ισχύς του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τρίτο της Κύπρου είναι μόνο σε γεωγραφικό επίπεδο και όχι σε κοινωνικό, γεγονός που σημαίνει πως και η Τουρκική μειονότητα της Κύπρου χαίρει όλων των δικαιωμάτων της ένταξης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s